Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Mohammed Al-Kutubi hur hans pappa reagerade på att livsverket nu går i graven. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Kostnader för ny lokal gör att matbutiken i Varberga tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

För drygt 20 år sedan började Mohammed Al-Kutubis pappa driva matbutiken Tempo i Varberga. Nu går butiken i graven – på grund av ökade kostnader för en ny lokal.

Det kommunala bostadsbolaget Öbo bygger ett höghus i samband med upprustningen av Varberga centrum i Örebro.

Mohammed Al-Kutubi som är både butiksägare och ingenjör har under det senaste året varit med och utformat lokalen där matbutiken skulle flytta in. Men så blir det inte.

Kallhyran blir högre, och enligt Mohammed ökar andra omkostnader som vatten och el. Han uppger att kostnaderna tredubblas.

Mohammed bedömer att han inte har råd att driva butiken.

– Just i det här fallet hade jag hoppats att Öbo behåller en egenföretagare. Öbo har alltid varit en storebror under alla år vi jobbat med dem, säger Mohammed Al-Kutubi.

I klippet får du höra Mohammed berätta om sina känslor inför stängningen av butiken.

Marknadsmässig hyra

Öbo menar att de satt en marknadsmässig hyra för lokalen, som är nyproduktion. Lokalen är också större än den butiken har nu.

Öbo sitter i förhandling med en annan livsmedelsbutik som kan bli aktuell för den nya lokalen.

– För att ha ett välfungerande stadsdelscentrum så måste man ha en livsmedelsbutik. Så det är helt klart vår ambition, säger Michael Gustavsson, lokalansvarig på Öbo.

Huset där butiken ligger i dag ska rivas och ersättas av ett torg. Ombyggnationen av Varberga centrum väntas vara klar under 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.