Kräftfisken är igång. Foto: MIKAEL FRITZON / TT

Kräftfiskepremiären är här – men fisket är redan igång

Uppdaterad
Publicerad

I dag är premiären för kräftfiske vad gäller det fria fisket i Vättern. På allmänt vatten har man fått fiska sedan 1 juli.

Ja, premiär är alltså att ta i lite. Dagens datum gäller bara det fria fisket av kräftor i Vättern, som sker under ordnade former. På andra platser har fisket fått pågå i över en månad.

– Premiärdagen är inte helig på något vis, det går inte att jämföra med den uppmärksammade premiär vi hade en gång i tiden, säger Martin Engström på Länsstyrelsen i Örebro.

Vädret bådar för bra fiske

Hur årets säsong kommer att bli vill han inte sia om.

– En varm vår och sommar brukar ge ett bra kräftår, och det har vi ju haft, men det är först efter fisket när vi ser fångsterna som vi kan göra den bedömningen säger han.

För att få fiska kräftor i Hjälmarens allmänna vatten måste man vara yrkesfiskare och få tillstånd från länsstyrelsen. I år har samtliga 33 yrkesfiskare fått tillståndet.

Långsiktigt tänkande

Att det är så strikt kring fisket med många begränsningar och regler beror på att man vill att beståndet förvaltas långsiktigt.

– De här resurserna är betydande för yrkesfiskare både i Hjälmaren och i Vättern, säger Martin Engström.

Regler vid kräftfiske

  • För att få fiska kräftor måste du vara yrkesfiskare eller vara fiskerättsinnehavare med eget vatten. I vissa sjöar och vattendrag kan du som är privatperson och fritidsfiskare lösa ett särskilt fiskekort för kräftfiske. Precis som vid annat fiske måste du alltid följa fiskereglerna som gäller i det vatten du fiskar.  
  • Utöver regler som gäller vilka vatten du får fiska i, finns det också regler om bland annat minimimått för kräftor samt vilka redskap som får användas och hur de ska märkas. Kontakta länsstyrelsen i ditt län för information om regler för kräftfiske. Hos länsstyrelsen söker du också tillstånd för att sätta ut kräftor och om du vill starta kräftodling.  
  • Signalkräftan kan vara smittbärare av kräftpest, men blir sällan själv sjuk. Det är förbjudet att sätta ut eller odla signalkräfta. Förbudet finns för att skydda vår inhemska art, flodkräftan, som lätt insjuknar i kräftpest. Den största orsaken till att kräftpest sprids är när människor tar med egna signalkräftor och sätter ut i en sjö eller ett vattendrag.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.