Här släpps fiskarna ut i Svartån. Foto: Anders Nord/SVT

Kräftfisket sätter igång i Svartån igen

Publicerad

På fredag sätter det årliga kräftfisket igång igen i anslutning till Stadsparken och Stora Holmen. 100 platser har redan fördelats till örebroare som anmält intresse.

Kräftfisket arrangeras av Sportfiskarna Örebro Län och Örebro kommun.

– Jag tycker det här är en bra grej för örebroarna och att det blir lite av en socialgrej. Det här är ett ideellt arbete och för fjärde året i rad har vi ansökt och fått tillstånd om att få arrangera kräftfisket, säger Urban Pettersson, ordförande i Sportfiskarna Örebro Län.

Under några år stod kräftfisket stilla men under de senaste åren har det återfått en status i Örebro.

– Vi ser att intresset ökar för kräftfisket då fler och fler anmäler intresse till det här arrangemanget. Förra året fick de som fick mest kräftor totalt 40 kräftor vilket är väldigt mycket.

REGLER VID KRÄFTFISKE

  • För att få fiska kräftor måste du vara yrkesfiskare eller vara fiskerättsinnehavare med eget vatten. I vissa sjöar och vattendrag kan du som är privatperson och fritidsfiskare lösa ett särskilt fiskekort för kräftfiske. Precis som vid annat fiske måste du alltid följa fiskereglerna som gäller i det vatten du fiskar.  
  • Utöver regler som gäller vilka vatten du får fiska i, finns det också regler om bland annat minimimått för kräftor samt vilka redskap som får användas och hur de ska märkas. Kontakta länsstyrelsen i ditt län för information om regler för kräftfiske. Hos länsstyrelsen söker du också tillstånd för att sätta ut kräftor och om du vill starta kräftodling.  
  • Signalkräftan kan vara smittbärare av kräftpest, men blir sällan själv sjuk. Det är förbjudet att sätta ut eller odla signalkräfta. Förbudet finns för att skydda vår inhemska art, flodkräftan, som lätt insjuknar i kräftpest. Den största orsaken till att kräftpest sprids är när människor tar med egna signalkräftor och sätter ut i en sjö eller ett vattendrag.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.