Här skulle bygget av tio trähus i olika höjd pågå för fullt. Men detaljplanen för området har överklagats och bygget kan inte börja. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Kraftig försening för bygget av Örebros nya trästad

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av ett nytt spektakulärt bostadsområde i trä i Örebro har försenats rejält. Egentligen skulle det ha pågått för fullt, men just nu står allt stilla. Planen för området har överklagats och ska prövas i domstol.

Örnsro IP i Örebro skulle ha varit en byggarbetsplats idag, men allt ser ut som det brukar göra på en idrottsplats. Linjerna är nykritade, gräsmattorna välklippta och träläktaren står och väntar på publik.

Planen om att redan i år kunna bygga klart de första lägenheterna i det nya bostadsområdet Örnsro trästad har spruckit. Orsaken är att detaljplanen för området har överklagats. Byggföretaget får nu vänta på att Mark- och miljödomstolen ska ta upp ärendet.

– De står ju på tå och vill komma i gång med byggnation så snart som möjligt. Så förhoppningen är att vi får en lagakraftvunnen detaljplan här nu i sommar och att vi kan påbörja byggnation, säger Örebro kommuns projektledare Emma Gren.

Så här är trästaden tänkt att se ut när den blir klar. Foto: Slättö/C.F. Møller

Vill bevara träd

Villaägare och koloniföreningen som är närmaste granne har överklagat olika delar av planerna. Bland annat handlar det om att man vill hindra att några större träd sågas ner. Nära där träden finns idag ska en barriär byggas mot en gammal förorening i marken. Då hamnar några av träden i riskzonen.

Nu hoppas alltså kommunen att ärendet snart ska få prövas i mark- och miljödomstolen. För förseningen har inte minskat lusten att bygga ett annorlunda område i Örebro – helt i trä.

Emma Gren, projektledare Örebro kommun. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Trästad kan stå klar om några år

– Trä är ju väldigt bra på många olika sätt. Vi arbetar med förnybara resurser istället för ändliga. Och när man bygger med det orsakar det mindre koldixiodutsläpp än betong. Det ser vi ju positivt på, säger Emma Gren.

Totalt handlar det om runt 200 lägenheter och en park vid Svartån som ska byggas. Parken kommer att vara öppen för allmänheten och är tänkt att bli ett centralt utflyktsmål.

Om domstolsprocessen kan avslutas redan i sommar, som kommunen hoppas, betyder det att fotbollsplanerna kan vara utbytta mot ett nytt trähusområde om 3-4 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.