Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att höra om hyran som mer än fördubblas vid Lunedet camping. Foto: Malin Gotlin / SVT

Karlskoga kommun mer än fördubblar hyran för campingen i Lunedet

Uppdaterad
Publicerad

Karlskoga kommun mer än fördubblar hyran för Lunedet camping från och med nästa år. En rimlig höjning enligt kommunen, men det håller inte campingägaren Camilla Hammarbäck med om.

Lunedet camping ligger en mil utanför centrala Karlskoga och Camilla Hammarbäck har hyrt anläggningen av kommunen de senaste 23 åren. Men när kommunen lagt fram ett nytt kontrakt som ska löpa två år framåt, från april nästa år, så höjs grundhyran kraftigt; från 190 000 kronor per år till 440 000 kronor.

– Vi är ett av Karlskogas största besöksmål, det genererar ju skattepengar till kommunen att jag har anställda och att det kommer turister som besöker Karlskoga. Jag undrar hur de kan göra en så kraftig höjning, de har ju inga dyrare omkostnader, säger Camilla Hammarbäck, vd för Lunedet camping.

De senaste åren har hon gjort stora investeringar i utemiljön, bland annat med utebar och sittplatser under tak. Antalet campingplatser är 59 stycken.

Marknadsmässig hyra

Karlskoga kommun har också lagt ner pengar på anläggningen, bland annat har man renoverat tak och ordnat ett nytt utrymme med kyl i anslutning till restaurangen. För att få fram underlag till den nya hyran har kommunen anlitat en konsult.

– Hyran har legat still sedan 2014 och det här är en marknadsmässig hyra, säger Robert Brånn, fastighetschef i Karlskoga kommun.

Vad gör ni om hon väljer att kliva av?

– Det får vi hoppas att hon inte gör, men gör hon det så får vi ta det därifrån. Det finns andra intressenter som är intresserade, men det är inte av den orsaken som vi tänker oss den här hyreshöjningen.

Starta klippet för att bland annat få höra Camilla Hammarbäcks tankar om framtiden och vad Robert Brånn säger om hyran i coronatider.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer