Foto: SVT

Hyran kan höjas för äldre efter renovering i Laxå

Publicerad

Ramundergården, som är ett boende för äldre i Laxå, byggs just nu ut och renoveras. Hyran för de boende kan i och med det komma att höjas kraftigt.

På Ramundergården finns det i dag plats för 36 boende, både i lägenheter och parboende. På nedre våningen finns lägenheter för särskilt boende och på övre lägenheter med demensboende. Just nu byggs boendet om, plats för ytterligare 32 personer tillkommer och den äldre delen renoveras.

Politiskt beslut om hyreshöjning

Politikerna i kommunen ska nu ta beslut om en ny hyressättning i samband med ombyggnaden. Enligt förslaget till kommunfullmäktige handlar det om runt 700 kronor högre hyra från och med oktober i höst.

– Det här är vad tjänstemännen räknat ut att det borde vara, med hänsyn till nybygge, omkringliggande marknadsvärde och sådana saker, säger Bo Rudolfsson (KD), ordförande i kommunstyrelsen.

Höjs i tre steg

Hyran föreslås höjas i tre etapper och det skulle i så fall innebära att hyran hösten 2020 landar på 7 439 för de minsta lägenheterna, jämfört med dagens på 4 891. Bo Rudolfsson understryker att det kan komma att ändras, och att man ska titta närmare på pensionärernas snittinkomst och vad det kommer innebära för dem som bor där.

– Vi är överens i politiken om att vi ska titta mer på konsekvenser för snittpensionären, men det här måste upp till fullmäktige för att det ska träda i kraft innan augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer