Krafttag mot kopparstölder

Publicerad

Varje år stjäls koppar för miljontals kronor som drabbar järnväg och kulturarv. Nu tar länsstyrelsen i Örebro krafttag mot problemet tillsammans med Värmland och Dalarna genom ett ökat samarbete.

Det polisen i Örebro har sett är myndigheter måste jobba tillsammans för att lösa frågan med kopparstölder. Poliskommissarie Mats Scherp tar därför hjälp av miljöinspektörer inom kommunen.

– Jag tror att det är svårt att komma till rätta med problemet om polisen bara jobbar själv med det, utan vi blir effektivare när flera andra myndigheter hjälps åt.

Under dagen har Örebro berättat om hur de jobbar för sina kollegor i Värmland och Dalarna, en modell som de i sin tur tar med sig hem.

För miljöinspektörer gäller det nu att inte bara titta på miljöaspekten hos köpare av koppar, utan nu har de även en undersökande uppgift.

– Vi tittar ju efter koppar och kan det ha något ursprung som inte är okej. Så det gäller att ifrågasätta och undra litegrann och vi har lärt oss att titta med polisens ögon när vi är ute, säger Johanna Elving som är enhetschef på miljökontoret i Örebro kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.