Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Amanda Lindgren (M), ordförande i folkhälsonämnden i Karlskoga, om förslaget som går ut på ett förbud mot lustgas på allmänna platser. Foto: SVT/Karl Bergholtz

Krafttag mot lustgas i Karlskoga och Degerfors

Publicerad

Folkhälsonämnden i Karlskoga vill förbjuda användning av lustgas på allmänna platser och områden som torg och skolgårdar.

Lustgas är lagligt i Sverige men SVT har tidigare rapporterat om potentiella skador man kan få om man använder lustgas. Regeringen håller även på att utreda om reglerna ska stärkas för att skydda unga från lustgas.

I Karlskoga och Degerfors ser man nu över vilka lokala åtgärder som kan vidtas.

Lustgas i Örebro län

– Även om lustgas inte är narkotikaklassat så ser vi det som en möjlig inkörsport till att använda tyngre berusningsmedel, säger Amanda Lindgren (M), ordförande i folkhälsonämnden i Karlskoga.

Polisen kan beslagta tuber

Om förslaget godkänns blir det förbjudet att använda eller sälja lustgas på flera allmänna platser och på skolgårdar. Polis och ordningsvakt kan då ingripa och beslagta tuberna.

Det var Socialdemokraterna i Karlskoga som lade fram förslaget i nämnden och genom det gemensamma brottsförebyggande rådet togs frågan upp i grannkommunen Degerfors.

Möjlig inkörsport

Nämnden arbetar redan brett med att motarbeta missbruk, enligt Amanda Lindgren:

– Polisen är ute på alla mellan- och högstadieskolor och informerar om riskerna med lustgas, precis som vi gör med alkohol och narkotika.

Rent formellt ska förslaget klubbas igenom i fullmäktige i de båda kommunerna, innan det träder i kraft.

– Men så räknar vi med att det blir. Det här är redan brett förankrat, säger Amanda Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lustgas i Örebro län

Mer i ämnet