Det miljöfarliga ämnet kresot har läckt ut i Tisaren. Foto: Liv Fahlén/SVT

Kreosot har läckt ut i Tisaren

Uppdaterad
Publicerad

Det miljöfarliga ämnet kreosot har läckt ut i sjön Tisaren i samband med den sanering som just nu pågår av en gammal impregneringsanläggning i Åsbro.

Efter att läckan upptäcktes har det förorenade vattnet tagits om hand och dubbla lager med länsar har lagts ut i sjön.

Överraskande

– Det är inte på den platsen vi håller på att sanera, utan närmare vattnet, berättar Helena Andersson som jobbar på Sveriges geologiska undersökning, SGU, den myndighet som ansvarar för saneringen.

– Vi har alltid beredskap för att det kan dyka upp sådana här saker, men det var överraskande att det var exakt där det läckte.

Råvattentäkt

Än så länge är läget under kontroll och inget kreosot ska finnas i vattnet utanför länsarna enligt de provtagningar som gjorts. Tisaren är råvattentäkt för flera kommuner, och vattennivån sänktes tidigare i år just med anledningen av den pågående saneringen.

Impregneringen öppnade 1905 och användes först till att preparera järnvägsslipers och senare även telefon- och elstolpar för att stå emot väta. Det cancerframkallande ämnet kreosot och även arsenik användes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.