Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polismästare Per Lundbäck berättar om hur de kriminella lyckas runda lagstiftningen. Foto: SVT & Jonas Ekströmer/TT

Kriminellas kryphål vid jordgubbsförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Polisens tillslag mot jordgubbsförsäljare ledde till en ny upptäckt.

– Kriminella utnyttjar möjligheter i lagstiftningen, säger Per Lundbäck, polismästare i Region Bergslagen.

I den nationella insatsen i förra veckan samverkade polisen med flera andra myndigheter, som Kronofogden och kommuner. Man gjorde 15 kontroller vid försäljningsstånd i flera olika kommuner i länet.

– Vi gjorde en arbetsplatsinspektion vid sju platser. Det upprättades fyra brott mot utlänningslagen och en som jobbade i jordgubbsförsäljning blev förvarstagen i avvaktan på att bli utvisad, säger Per Lundbäck, polismästare i Region Bergslagen.

Hur många av de försäljare som ni kontrollerade hade kriminella kopplingar?

– Det vågar jag inte svara på för att de som säljer har sällan den direkta kopplingen. Man handlar jordgubbar från partihandlare, som i sin tur styrs av kriminella nätverk.

Örebro sticker ut i jämförelse med andra regioner.

– Det vi hittade var familjekonstellationer som inte är registrerade företag. Bara det att man inte har ett företag försvårar kontrollen. Vi vill ju att bären som jag köper till midsommar är schyssta, säger Per Lundbäck.

Starta klippet för att höra på vilket sätt försäljarna kringgår lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.