Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ismael ”Jordgubben ” Abdo kopplas ihop med det tillslag polisen gjort. Hör polisen berätta mer i klippet. Foto: TT/Polisen Foto: TT/Polisen

Polisen slog till mot jordgubbsförsäljning med koppling till gängkriminelle Ismail Abdo

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen slog Polisregion Bergslagen och flera andra myndigheter till mot bland annat en jordgubbsförsäljning med koppling till gängkriminelle Ismail ”Jordgubben” Abdo.

Polisen misstänker att jordgubbsförsäljningen illegalt omsätter miljardbelopp varje år och finansierar mycket grov organiserad brottslighet.

Torsdagens tillslag gällde bland annat försäljning i Marieberg, Örebro.

– Vi har slagit till mot en central våldsdrivande aktör genom att gå på individer runt denne och dess företagsstrukturer, säger Per Lundbäck som är polismästare i polisregion Bergslagen i ett pressmeddelande.

Per Lundbäck bekräftar också att det rör ett tillslag mot Ismail ”Jordgubben” Abdo och företagsstrukturen runt honom.

Förbud mot att sälja jordgubbar

Örebro kommun deltog också vid insatsen och har efter det utfärdat ett förbud mot att fortsätta sälja jordgubbar i Marieberg södra och norra.

– Det kan låta konstigt att jordgubbs­försäljning kan ha med brottslighet att göra, men det kan handla om falsk ursprungs­märkning och svarta pengar, säger Kristian Hellström, tf miljöchef på Örebro kommun i ett pressmeddelande.

Polisregion Bergslagen genomförde insatsen tillsammans med bland andra Kronofogden, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Örebro och Karlskoga kommun.

Hör polisen berätta mer om kopplingen till Ismail ”Jordgubben” Abdo i klippet

Polisens tips för att inte finansiera kriminalitet

Som kund kan du säkerställa att du inte bidrar till att finansiera kriminalitet genom att:

• Alltid säkerställa att du swishar till ett företagsnummer som börjar med 123.

• Du kan också alltid fråga om försäljaren har giltigt tillstånd.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.