Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Kristersson (M) kommenterar det turkiska frisläppandet av gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdo. Foto: Alva Olsson

Kristersson om släppte gängledaren Ismail Abdo: ”Provocerande att gömma sig i Turkiet”

Uppdaterad
Publicerad

Samarbetet med Turkiet fungerar allt bättre enligt statsminister Ulf Kristersson. Ändå släppte turkisk polis den av Sverige efterlysta gängledaren Ismail Abdo som greps i en poliskontroll.

– Det är klart att det är provocerande att man kan gömma sig i Turkiet och begå brott i Sverige, säger Kristersson till TT.

Statsministern hänvisar till lagstiftningen i Turkiet.

– I grunden och botten tillämpar Turkiet turkiskt lag och Sverige svensk lag men vi har ett fungerande samarbete, ett allt bättre samarbete de senaste åren, säger Kristersson när han senare under dagen möter SVT i Göteborg.

Narkotikan och gängen

Kristersson säger att han inte har insyn i det enskilda ärendet men framhåller att Sverige har goda kontakter med Turkiet.

Uppgifter: Greps av en slump

Gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdo greps den 24 maj och släpptes mot borgen dagen efter, enligt uppgifter till SVT. Borgenssumman motsvarade cirka 6 600 svenska kronor.

Ismail Abdo är efterlyst av Sverige och rödmarkerad av Interpol men enligt uppgifter till Aftonbladet skedde gripandet av en slump. En källa säger till tidningen att den svenska polisens sambandsperson i Turkiet inte informerats om gripandet.

Gängledaren färdades i en bil tillsammans med en annan man när bilen stoppades av polis. Vid gripandet fanns en pistol och en skottsäker väst i bilen.

Ingen förklaring till frisläppande

Abdo är misstänkt för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott. Ett brott som kan ge åtta års fängelse.

Åklagare har inte presenterat någon officiell förklaring till varför han släpptes, säger SVT:s Turkietkorrespondent Thomas Thorén.

– Turkiska medborgare som är inblandade i organiserade brottslighet i andra länder har i praktiken fått en fristad i Turkiet, det är i alla fall så kritiken låter.

Svårt att lagföra

Så länge Abdo har turkiskt medborgarskap är möjligheten till svensk lagföring liten, enligt SVT:s krimreporter, Diamant Salihu.

– Jag har pratat med initierade poliser som är säger att det i princip är omöjligt.

Svensk polis hoppas på eventuell lagföring i Turkiet, enligt Salihus källor.

– Ytterligare ett alternativ är att man för över en utredning från Turkiet till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikan och gängen

Mer i ämnet