Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Ismail Abdo, även känd som ”Jordgubben” grips av turkisk polis. Foto: IHA News

Gängledaren Ismail Abdo gripen

Uppdaterad
Publicerad

Gängledaren Ismail Abdo, även kallad ”Jordgubben”, har gripits i Turkiet, enligt turkiska Milliyet. Men han släpptes senare mot borgen.

– Jag har inte fått någon info i ärendet, säger åklagare Daniel Jonsson, som tidigare har efterlyst honom internationellt.

Abdo ska ha gripits då han har röd efterlysning hos Interpol, enligt turkisk media.

– Jag fick reda på att han gripits först när media ringde, säger åklagare Daniel Jonsson.

Gängledaren färdades i en bil tillsammans med en annan man och bilen ska ha stoppats av polis. Vid gripandet fanns en pistol och en skottsäker väst i bilen. Den andra mannen greps också, enligt turkiska medier.

Han släpptes senare mot borgen efter att ha betalat 20 000 lira, motsvarande cirka 6 600 svenska kronor. Även den andra mannen släpptes.

Gripandet ska ha skett fredagen den 24 maj och han ska ha släppts på eftermiddagen dagen efter, enligt uppgifter till SVT.

Omständigheterna kring att han släpptes är ännu oklara.

– Eftersom att han är turkisk medborgare så blir han inte utlämnad, de lämnar inte ut sina medborgare. De har inte agerat tidigare på efterlysning, säger åklagare Daniel Jonsson.

Häktad i sin utevaro

Ismail Abdo var tidigare med i det kriminella Foxtrot-nätverket och sågs som Rawa Majids högra hand. Splittringen mellan dem blev starten för den våldsvåg som eskalerade i höstas. Abdos falang misstänkts ligga bakom flera av de våldsdåd som skett i Sverige sedan dess.

”Jordgubben” är sedan tidigare häktad i sin utevaro i Sverige, bland annat misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling.

UD skriver i ett mejl till SVT Nyheter att man inte har någon kännedom om händelsen bortsett från medieuppgifter. De säger också att gripanden utomlands inte alltid blir ärenden för UD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.