Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Johansson (S) berättar om nödvändiga satsningar för att öka tryggheten i Örebro. Foto: SVT

Krislager och ökad cybersäkerhet – så agerar Örebro i oroliga tider

Uppdaterad
Publicerad

Nytt krislager med livsmedel och satsningar för ökad it-säkerhet. Det är några av åtgärderna som Örebro kommun nu vill satsa på för att öka beredskapen mot samhällsstörningar och cyberattacker

Beslut om båda ska fattas under tisdagen.

– Det handlar om att trygga Örebro och invånarna, säger John Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ett beredskapslager med skyddsutrustning togs fram redan under pandemin för att stötta de kommunala verksamheterna i Örebro.

Nu ska även satsningar för ökad it-säkerhet upp till beslut i kommunstyrelsen under tisdagen. Bakom båda besluten ligger oron i omvärlden.

Så ska kommunen stå mer rustad

Utöver ett nytt krislager för 700 000 kronor ska Örebro kommuns tillagningskök i framtiden kunna hålla sitt lager bättre och ha möjlighet att laga enklare mat i upp till 4-5 dagar.

– Som tredje del i det här låter vi också kommundirektören göra en större utredning om den framtida, långsiktiga livsmedelsförsörjningen i Örebro kommun, säger John Johansson (S)

Omvärldsläget skyndar på processen

Hot om cyberattacker har pekats ut som det kanske största i oroliga tider. Här vill kommunledningen nu satsa 1,2 miljoner kronor för att stärka skyddet.

– På grund av omvärldsläget fattar vi beslut att höja vår beredskap. Den tid vi lever i spelar väldigt stor roll, säger John Johansson.

Hör John Johansson berätta mer varför och hur Örebro kommun ska skyddas i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer