Kritik mot kommun efter spädbarnsdöd

Uppdaterad
Publicerad

De två månader gamla tvillingsystrarna hade misshandlats i familjehemmet utan att någon upptäckt det. Efter att den flickan dött riktade Socialstyrelsen kritik mot Degerfors kommun. Bland annat för att de inte gjort en egen utredning av familjehemmet.

Flickan hade dött av naturliga orsaker, men det visade sig att båda tvillingsystrarna hade både nya och gamla frakturer. De hade misshandlats vid upprepade tillfällen under sin tid i familjehemmet.

Socialstyrelsen riktar i en utredning kritik mot hur Degerfors kommun hanterat ärendet. Kommunen får bland annat kritik för att barnen kunde misshandlas utan att familjehemmet märkte något. Ingmar Ångman är socialchef i Degerfors kommun och säger att de har försökt rannsaka sig själva efter händelsen.

SVT granskar familjehemsföretagen

– Det är naturligtvis så att vi skulle ha upptäckt att de här barnen var utsatta för misshandel. Vi hade en väldigt tät kontakt med både familjehemmet och med familjen som bodde där. Vi träffade barnen varje vecka, men vi hade ändå ingen uppfattning om att något sådant pågick.

”Barnen hade varit tryggare på institution”

Socialstyrelsen tycker också att det är ”anmärkningsvärt” att kommunen inte övervägde några andra alternativ än en familjehemsplacering eftersom de visste att de biologiska föräldrarna hade sociala problem. Socialstyrelsen konstaterar att barnen troligtvis hade varit tryggare på en institution med personal dygnet runt.

– När vi placerade barnen trodde vi inte att de kunde bli utsatta för just misshandel. Orsaken var att vi ansåg att familjen behövde extra stöd. Hade vi vetat det hade vi naturligtvis hanterat ärendet på ett annat sätt, säger Ingmar Ångman.

Socialstyrelsen tycker också att det är ”anmärkningsvärt” att den biologiska mamman fick bo kvar i familjehemmet med den levande dottern. Trots att både mamman och pappan var misstänkta för misshandel.

Kommunen gjorde ingen egen utredning

Vid familjehemsplaceringar är kommunen skyldig att utreda familjehemmet för att se om de är lämpliga att ta sig an uppdrag. De måste också göra en så kallad matchning för att se om familjehemmet passar att ta hand om den specifika placeringen. Degerfors kommun hade inte gjort något av ovanstående.

Degerfors kommun påbörjade en egen utredning av familjehemmet men den blev klar först efter att flickan dött.

Socialstyrelsen tycker att kommunens familjehemsutredning var ”bristfällig”. I det här fallet hade kommunen anlitat familjehemmet via ett privat företag.

SVT:s undersökning visar att nästan 1.600 barn och unga är placerade i så kallade konsulentstödda familjehem via ett privat företag. Över hälften av barnen har placerats i sådana familjehem för att kommunerna inte har egna alternativ.

Risker med privata företag

Enligt Ingmar Ångman på Degerfors kommun anlitar de konsulentstödda familjehem när familjehemmet behöver extra stöd. Men även om de inte hittar ett familjehem på egen hand.

– I det här fallet var det en kombination. Dels behövde familjen ett extra stöd i form av handledning. Sedan var det en tidspress. Att vi inte lyckades rekrytera ett familjehem på egen hand.

Ingmar Ångman tycker själv att det finns en risk att kommunen missar sitt ansvar och överlåter det på de privata företagen.

– Det är väldigt många aktörer inblandade som det är och kan man minimera antalet är det en fördel. Det finns en risk att de privata aktörerna får myndighetsutöva, vilket är kommunernas ansvar. Men jag vill inte påstå att det är så i det här fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar familjehemsföretagen

Mer i ämnet