Bertil Persson på Svensk Camping är kritisk till att Karlskoga kommun upprättat ställplatser trots att det finns flera privata campingar i kommunen. Foto: SVT / privat

Kommunala campingplatser kritiseras: ”Det är osund konkurrens”

Publicerad

De senaste åren har allt fler kommuner i landet börjat erbjuda campare gratis ställplatser, något som skapar stora problem för de privata campingaktörerna.
– Det är osund konkurrens eftersom att de drivs med skattemedel, säger Bertil Persson på Svensk Camping.

Många privata campingaktörer vittnar om ett stort ekonomiskt bortfall efter att kommuner runt om i landet byggt egna ställplatser för husvagnar och husbilar.

I Karlskoga har kommunen byggt en ställplats med både el, duschar och toaletter intill det natursköna strandkantsområdet vid Möckeln i centrala staden. 

– Det här är inget unikt, det sker på fler platser och berör våra medlemmar, säger Bertil Persson som är branschrådgivare på Svensk camping.

– Vi ser att det är ett fenomen som ökat i Sverige de senaste åren, säger han.

”Kommunerna gör som de vill”

Många av organisationens medlemmar känner en uppgivenhet i den rådande situationen, menar Bertil Persson.

– Det är inte helt lätt att nå fram till kommunerna, de gör lite som de vill, säger han och fortsätter:

– Men de måste börja ta betalt för den service som de erbjuder. Annars är det illojal konkurrens och vi har faktiskt en konkurrenslagstiftning i Sverige.

Inget rättsligt prövat ärende

Bertil Persson känner inte till att någon tvist ännu prövats i domstol. Men 2011 hotade en privat camping på Öland att anmäla kommunen till Konkurrensverket efter att ett kommunalt bolag upprättat ställplatser till allmänheten. 

– Det blev vissa ändringar efter det och nu hyr kommunen istället ut platserna till externa aktörer, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer