Pierre Blanksvärd arbetar som undersköterska i hemtjänsten i Kumla och är även skyddsombud. Bilden till höger är en arkivbild. Foto: Privat/TT

Kritik mot omorganisation av hemtjänst – genomförs trots coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Kumla kommun vill driva igenom en omorganisation av hemtjänsten – mitt under den pågående coronapandemin. Den kommer bland annat innebära att personal får nya vårdtagare att gå till. Samtidigt finns det en konstaterad smittspridning hos personalen och vårdtagare som dött i covid-19.

Omorganisationen har varit kritiserad länge av en del hemtjänstpersonal. Bland annat har de samlat in namnunderskrifter, vilket exempelvis NA tidigare rapporterat om.

De sex hemtjänstgrupperna ska organiseras om till fyra grupper. Gabriella Mueller Prabin, socialchef i Kumla kommun, menar att det bland annat kommer innebära att personalgrupperna får en jämnare arbetsbelastning och att hemtjänstens bilkörning i centrala Kumla kommer minska.

Coronaviruset i Örebro län

Ny kritik

Men nu väcks ny kritik mot omorganisationen. Trots den pågående coronapandemin ska omorganisationen drivas igenom som planerat den 27 april.

Flera i personalgrupperna kommer då få många nya vårdtagare att gå hem till. Samtidigt är fem anställda inom hemtjänsten idag konstaterat smittade av coronaviruset och det finns även två vårdtagare i Kumla kommun som dött efter att de insjuknat i covid-19.

En av vårdtagarna hade hemtjänst medan den andra bodde på ett korttidsboende. Även den vårdtagaren hade kontakt med hemtjänsten.

– Det är oro bland personalen. Man kanske har utsatta anhöriga eller barn som ligger i riskgruppen och så ska man springa till ännu fler personer nu. Det är klart att smittorisken ökar även om vi har våra hygienriktlinjer, säger Pierre Blanksvärd, skyddsombud inom hemtjänsten.

”Använder skyddsutrustning”

Enligt Gabriella Mueller Prabin har redan idag många vårdtagare inom hemtjänsten ny personal på grund av sjukfrånvaro.

– I övrigt så följer vi de basala hygienriktlinjerna och använder skyddsutrustning om så behövs. Vi ser inte att omorganisationen i sig kommer påverka smittspridningen, säger hon.

Men under torsdagen ska Kumla kommun tillsammans med fackförbundet Kommunal göra en ny riskbedömning av hemtjänstpersonalens arbetssituation utifrån riskerna med covid-19.

– Vi får se vad vi landar i, säger Gabriella Mueller Prabin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet