Kritik mot Västerås stads vikariepool

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stads egna vikariepool fungerar inte som den borde, menar vissa. Systemet att kalla in vikarier via sms kritiseras och chefer ute på arbetsplatserna får inte den avlastning de hoppats på. Men de ansvariga på bemanningstjänst menar att det fungerar bra.

Linda Erhlin, som är timvikarie inom proAros hemtjänst är inte nöjd med systemet. Att hon skulle jobba idag fick hon reda på för några dagar sen. Men ofta får hon förfrågan samma dag, via sms från bemanningstjänst, och det kan vara stressande.

-Jag har min mobiltelefon bredvid mig i sängen på natten för det börjar sms:a tidigt på morgonen. Man vaknar av att det piper till och då är man fort där och svarar. Så man sover dåligt, säger hon.

-Om man känner sig stressad av en telefon, då kan man ju slå av den, säger Lars Kallsäby (C), ordförande i proAros.

Men då får man ju inget jobb?

-Då är det återigen det här, hur vill man ha jobb? Är man vikarie och vill jobba precis när som helst och hur som helst, hur ska då de som vill ha vikarier få tag på mig?

De som försöker få tag på vikarier numer, är proAros bemanningstjänst. Sedan några år tillbaka sköts all vikarieförmedling härifrån, oftast via sms-trafik. Tanken var att det ska underlätta för cheferna ute i hemtjänst eller skola så att de slipper ringa in vikarier.

-Det skulle vara resurssparande så vi skulle få tid över till annat. Det är svårt att säga och mäta exakt om vi fått det. Vi upplever att vi inte fått lika mycket tid över som vi tänkt oss, säger Sofia Ekman, enhetschef på Gideonsbergs hemjtänst.

Både Sofia Ekman och Linda Ehrlin tror att det här vore ett bra system om det fungerade. Men det är en bit kvar tills dess, tycker de.

-Vi får ha lite förströstan, alla är inte med på vagnen på en gång, säger Lars Kallsäby (C).

Men är inte det erat ansvar att se till att de är det?

-Jo, samtidigt måste man lära sig det här systemet och förstå hur det är tänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.