Följ med på ett träningspass där landsvägen har bytts ut mot sovrummet. Foto: SVT

Kumlabröderna tävlar i cykling – framför datorskärmen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att allt fler cykellopp ställs in i coronatider kan de elitsatsande landsvägscyklisterna Jacob och Jonathan Ahlsson från Kumla fortsätta tävla hemma virtuellt.

21-åriga Jacob och 17-åriga Jonathan har tränat för fullt inför årets tävlingssäsong i landsvägscykling. Jacob, som till vardags tävlar med Motala AIF, har varit inställd på tävlingar ute i Europa. Men förutsättningarna förändrades när coronasmittan bröt ut och i dag tävlar de i stället hemma på sin trainer som är kopplad till en spelplattform.

– Det är så klart tråkigt att inte få tävla som vanligt, det var inte riktigt vad man hade tänkt sig. Men det här är ett bra komplement, säger Jacob.

Coronaviruset i Örebro län

Blivit ny disciplin

Det digitala tävlandet har på grund av den rådande situationen nu blivit en disciplin som Svenska cykelförbundet har drivit fram. I dag finns det till och med en svensk tävlingsserie på spelplattformen kallad Swe cup. Något som bröderna har nappat på.

– Det är ju inte som att tävla utomhus, men eftersom trainern är kopplad till spelet så anpassar den motståndet i upp- och nedförsbackar, säger Jonathan som tävlar för Örebrocyklisterna.

Se bröderna trampa loss digitalt i klippet ovan.

Trainer

En trainer är en stationär träningsanordning inom cykling.

Det finns flera olika typer av trainers, de vanligaste är: rullar, klassisk trainer och smart trainer.

På rullar, eller roller, samt den klassiska trainern ställs eller monteras cykeln på ett rullband där man sedan cyklar som vanligt. På den klassiska trainern finns dock fler typer av motstånd inbyggda.

På en smart trainer kopplar man av bakhjulet på sin cykel innan den monteras på trainern. Den är interaktiv och kan kopplas upp mot appar och tjänster som kan simulera större lutningar och motstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet