Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ismahana Abukar (t.v.) är en av de kvinnor som fått hjälp av Trappan och Åsa Wilson (t.h.). Nu har Ismahan jobb på en textiltvätt. Foto: Raphael Cano Felix/SVT

Mångårigt projekt gav Ismahana jobb: ”Vi har kämpat”

Publicerad

Det har nu gått fem år sedan projektet Trappan startades. Tanken var att förbereda och hjälpa utlandsfödda, långtidsarbetslösa kvinnor att komma in på arbetsmarknaden. Nu har projektet avslutats och SVT var på plats för att höra resultatet.

I klippet kan du höra Ismahana Abukar berätta mer om hur det gick för henne.

Språkträning

Bristande språkförståelse har varit ett av de stora hindren. Därför har deltagarna fått kurser i svenska och samhällskunskap. Det senare på en lägre nivå än Komvux.

– Vi använde bildstöd blandat med språkträning för att bygga upp ett ordförråd, för att sedan gå in på ämnen som politik, miljö och jämställdhet. Sådant man kanske inte haft ord för att ta till sig tidigare, säger Åsa Wilson, projektledare på ABF.

200 kvinnor har deltagit

Under fem år har drygt 200 kvinnor varit med i projektet. De kvinnor som inte fått jobb har gått tillbaka till Arbetsförmedlingen.

– Den stora gruppen som inte har kunnat gå vidare har väldigt stora hälsoproblem, som kanske inte har upptäckts. Så en del av projektet har varit att lära känna deltagarna så att vi kan tala om för Arbetsförmedlingen att det ska utredas vilken arbetsförmåga som egentligen finns, säger Åsa Wilson.

Hon tror att personer som är födda i Sverige och som har den sortens ohälsa skulle vara sjukskrivna, men Åsa Wilson menar att det är svårt att bli sjukskriven när personen går arbetslös.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.