Kvinna beroende av energidryck

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Örebro län har blivit så beroende av energidrycken Red bull, att hon förmodligen måste läggas in på behandlingshem.

Kvinnan, som är i 25-årsåldern, dricker sju burkar Red bull om dagen. Missbruket har pågått i flera år och ökat succesivt.

-Hon har ju hela tiden det här suget efter att skaffa energidryck. Hon tillhör den grupp som blir lugn av energidryck, hon blir inte uppiggad, och det gör också att hon hela tiden har en burk i närheten, säger Kurt Skårberg, läkare på Beroendecentrum.

Kvinnan är deprimerad. Hennes beroende har haft en negativ inverkan på hennes sociala liv. Beroendet har också medfört ekonomiska problem, kvinnan har valt att köpa energidryck istället för mat.

På Beroendecentrum planerar man nu att lägga in henne för avgiftning.

-Det är mycket ovanligt, men jag kan tänka mig att fler kommer att hamna i den här situationen, efersom så många använder energidrycker, säger Kurt Skårberg.

Företaget Red bull säger att deras energidryck inte innehåller några beroendeframkallande ämnen. Men på Beroendecentrum hoppas personalen att forskningen kring innehållet i energidrycker ska gå framåt. Framför allt vill de ha mer kunskap om ämnet taurin som ingår i dryckerna.

-Just nu så vet vi inte hur pass farligt taurin till exempel är. Men vi vet att taurin ihop med koffein och alkoholförtäring är farligt, säger Kurt Skårberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.