Kvinnan angav falska uppgifter i sina ansökningar om försörjningsstöd. Foto: SVT /TT

Kvinna dömd till ett års fängelse för grovt bidragsbrott

Publicerad

En kvinna i 40-årsåldern har lurat till sig stora summor pengar av Örebro kommun. Nu har hon dömts till ett års fängelse för grovt bidragsbrott.

Kvinnan ska under drygt fem års tid, vid 65 tillfällen, lämnat oriktiga uppgifter i samband med att hon ansökt om försörjningsstöd av kommunen.

Sammanlagt 517 881 kronor har hon på olika sätt tillskansat sig från Örebro kommun, enligt stämningansökan.

Förfalskade läkarintyg

Bland annat uppgav hon i ansökningarna inte att hon bodde tillsammans med en man, hon uppgav ett falskt hyresbelopp och uppgav i flera av ansökningarna att hon var sjukskriven och styrkte detta med förfalskade läkarintyg.

Tingsrätten ser särskilt allvarligt på att läkarintyg förfalskats och använts vid nästan alla ansökningstillfällen. Rätten ser inga förmildrande omständigheter avseende straffvärdet, men drar av två månader med anledning av utdragen handläggningstid.

Ett års fängelse

Kvinnan har erkänt gärningarna och tingsrätten bedömer därmed åtalet vara styrkt och dömer henne för grovt bidragsbrott till fängelse i ett år.

Hon döms även betala skadestånd på den summa hon lurat till sig av Örebro kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.