Örebro tingsrätt friar den soldat som varit misstänkt för grovt vållande till kroppsskada i samband med en övning då en kvinna skadades svårt. Foto: Johannes Weckström /SVT

Kvinna försökte sälja ”varghundar” – döms

Publicerad

En kvinna från Örebro län dömdes på onsdagen vid Örebro tingsrätt för att ha försökt sälja hundar, som enligt annonserna skulle ha nära släktskap med vargar.

Enligt artskyddsförordningen §27 får man inte använda vargen som försäljningsargument.

– Regleringen är till för att skydda vargen som art eftersom den är särskilt hotad. Tanken är att om man inte får använda varg ens som försäljningsargument så minskar risken för att någon handlar med varg eller på annat sätt påverkar dess fortlevnad. Det är ett led i att försöka behålla den biologiska mångfalden, säger kammaråklagare Linda Schön i ett pressmeddelande.

Uppprepade tillfällen

Enligt domen har kvinnan vid upprepade tillfällen försökt sälja hundarna på internet under beteckningen ”wolfdogs”, i andra annonser beskrivit procentdelen av varg. Annonserna har lagts ut mellan 2018 och 2021. Hon döms till villkorlig dom och böter på 10 000 kronor.

Det är första gången sedan 2001 som frågan om den här typen av annonsering prövas i domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.