Dopningsexperter: ”Fler kvinnor dopar sig”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i somras har flera kvinnor som tävlar inom fitnessvärlden vänt sig till nationella Dopningsmottagningen i Örebro. De är en ny målgrupp där och vittnar om ett ökat dopningsanvändande.

– Tjejerna som kommit hit har inte vetat vad de har använt för preparat eftersom de har haft hjälp till att lägga upp ett schema och hjälp med att sätta sprutorna på sig själva, säger Kurt Skårberg, kurator vid Dopningsmottagningen i Örebro.

Kvinnorna som sökt vård tränar och tävlar inom body fitness och bikini fitness. Enligt Kurt Skårberg kommer de från olika delar av landet och tävlar för olika klubbar men deras berättelser liknar varandra.

– Vi har fått rapporter om ett ökat användande och att de som tävlar och tränar misstänker att det är ett ganska omfattande bruk av steroider i den träningsmiljön, säger Kurt Skårberg. 

Kurt Skårberg. Foto: SVT

Bieffekter består

Förutom bieffekter som till exempel depression, hjärtinfarkt och förhöjt blodtryck, riskerar kvinnor som tar manligt könshormon bland annat utebliven menstruation, håravfall, mörkare röst och förstorad klitoris.

Det är förändringar som ofta består efter att kvinnorna slutat med preparaten. De som sökt sig till Dopningsmottagningen har varit nedstämda och oroliga för vad de har gjort med sina kroppar, enligt Kurt Skårberg.

Mikael Lehtihet är hormonexepert och överläkare vid Sankt Görans sjukhus i Stockholm och han träffar dagligen personer som använder dopningspreparat. Han känner igen att dopning är ett växande problem bland kvinnor inom fitnessvärlden.

– Jag håller med om att man kan se en klar ökning, säger Mikael Lehtihet.

Mikael Lehtihet Foto: ki.se

Är det här kvinnor du kommer i kontakt med?

– Ibland så söker kvinnorna vård och den huvudsakliga anledningen är att de fått menstruationsrubbningar. Ibland handlar det om biverkningar i form av acne eller håravfall, säger Mikael Lehtihet.

Även ”vanliga” gymmare

I sitt yrke har Mikael Lehtihet även mött kvinnor som tränar på ett vanligt gym utan tävlingsambitioner och som använder otillåtna preparat.

– Det är fler kvinnor än tidigare som kommer till mig och det har även ändrat karaktär. Förut skyllde de på proteinpulver och kom inte på återbesök, nu är det kvinnor som berättar att de medvetet dopar sig, säger Mikael Lehtihet.

Se hela inslaget på SVT PLAY

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.