Varje år görs stickkontroller för att se vad soppåsarna i Örebro kommun innehåller. Foto: TT /Örebro kommun

Lag på sopsortering – ändå missar örebroarna

Publicerad

I Sverige finns lag på att bland annat förpackningar, tidningar och farligt avfall ska sorteras innan det slängs. Trots det hamnar mycket av örebroarnas sopor i den ”vanliga”, brännbara soppåsen.

– Alla kommuner brottas med det här, det är inte bara Örebro. Vi jobbar med att informera, genom reklam, pressutskick och på sociala medier. Men det finns inget riktigt svar på hur vi ska lösa det, säger Ola Eklöf, planerare på Tekniska förvaltningen i kommunen.

Lagen innebär att man som konsument ska sortera:

  • farligt avfall
  • läkemedelsavfall
  • elavfall inklusive lampor
  • batterier
  • tidningar
  • förpackningar i olika material (metall, glas, papper, plast)
  • grovavfall (skrymmande avfall)

Samtidigt finns i dag inga regler för hur långt man ska ha till närmsta miljöstation. Det har heller inte funnits regler att privata fastighetsägare måste tillhandahålla miljöbodar i anslutning till bostadshus och därför saknas ofta sortering, förutom brännbart och tidningar, i många fastigheter. Men där kommer bli en ändring.

– 2015 gjorde man om reglerna, så i nybyggnation ska det finnas, samt anvisningar om hur källsortering ska gå till. Innan fanns inte det kravet. Det gör att fastighetsägaren är skyldig att ha ett avfallsabonnemnag. Om de inte har full sortering så måste de informera om hur de boende ska återvinna. Då bör man som fastighetsägare också informera om var, säger Ola Eklöf.

Att folk inte sorterar blir kostsamt, eftersom restavfallet som måste hanteras blir tyngre och hanteringen av det bekostas av kommunen, men det påverkar även miljön. Exempelvis används återvunnen mat till biogas till fordon och biomull, som används inom jordbruket och tillgången minskar behovet av att köpa in fosfor.

Ola Eklöf brukar inte lista vad som är viktigast, utan menar att allt är lika viktigt, av olika anledningar.

– Vi försöker att inte rangordna. Självklart ska farligt avfall, el och elektronik aldrig slängas fel. Men det är absolut inte okej att slänga förpackningar och tidningar i vanligt avfall heller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.