SVT:s reporter står framför branden och berättar om de senaste uppgifterna. Foto: Martin Wik

Storbranden i centrala Örebro under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

En brand bröt ut ett lägenhetshus i Örebro på fredagen, och polisen fick utrymma delar av centrala Örebro på grund av den kraftiga rökutvecklingen. Strax innan klockan 21 uppgav räddningstjänsten att branden var kontroll.

– Man har gått över i eftersläckningsarbete, säger Hans Lindblom, som svarar för räddningsregion Bergslagen.

Räddningstjänsten hade svårt att komma åt och släcka branden och därför har man använt en grävmaskin för att riva delar av byggnaden.

– Eftersläckningsarbetet kombineras med att man river den sektion av huset som är vägg i vägg med nästa byggnad för att se till att branden inte sprider sig vidare, säger Hans Lindblom på fredagskvällen.

– Samtidigt som man påbörjade rivningen insåg man att man hade bättre koll på branden, säger han.

Räddningstjänsten fick riva en sektion av det brandhärjade huset för att förhindra spridning. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Räddningstjänsten kvar hela natten

Räddningstjänsten började kort efter rivningen påbörjades trappa ner insatsen på platsen. Från att ha varit cirka 45 brandmän på plats var det vid 21-tiden ett tiotal kvar. Men räddningstjänsten räknar med att vara kvar på platsen i flera timmar till.

– Eftersläckningsarbetet kommer med största sannolikhet att pågå hela natten, säger Hans Lindblom.

Vid niotiden på lördagsmorgonen pågick eftersläckningsarbetet fortfarande.

En person som andats in rök har förts till sjukhus med ambulans. Enligt en presskommuniké från USÖ är det efter omständigheterna bra med personen. Det är oklart om personen befann sig i lägenheten när det började brinna.

Utrymde fastigheter i centrum

Larmet kom klockan 14.14 på fredagen. Räddningstjänst, ambulans och polis ryckte ut. Polisen fick utrymma fastigheter i centrala Örebro på grund av röken, som spred sig norrut. Klockan 15.10 utökades avspärrningarna ytterligare.

– Vi försöker utrymma en ganska stor del av centrala Örebro. Vi har snart alla länets resurser som jobbar med detta, sa Kenneth Johanesson, vakthavande befäl vid Örebropolisen, inledningsvis.

Viktigt meddelande till allmänheten

Vid tjugo i fem gick ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, ut med anledning av den kraftiga rökutvecklingen. Alla som kände av röken uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Först vid 21 drogs det tillbaka.

Branden startade på vinden i lägenhetshuset, och räddningstjänsten fick använda en brandstege för att ta sig in i lägenheten. Enligt SOS Alarm brann det igenom taket till våningen under i byggnaden.

– Vi har 40-45 man som jobbar med detta, och det är en tuff uppgift som sliter mycket på personalen. Förhoppningen är att klara uppgiften att begränsa branden till den fastighet som primärt är berörd, sa Peter Backman, räddningschef vid räddningsregion Bergslagen, vid 17-tiden.

Tre timmar senare var branden fortfarande inte under kontroll.

– Branden är inte under kontroll, så viss spridningsrisk finns fortfarande, sa Peter Backman.

Det är oklart hur branden startade.

”Det är fullt pådrag”

SVT Nyheter Örebros reporter Martik Wik var på plats i tidigt skede.

– Det är fullt pådrag, sa han då.

Hör mer om läget på plats:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.