En studie med botox pågår just nu på Danderyds sjukhus. Foto: SVT/TT

Läkare skrev ut botox till sig själv – för skattepengar

Publicerad

En läkare som varit verksam på en klinik på universitetssjukhuset i Örebro har skrivit ut botox för användning i sin privata skönhetsverksamhet – och låtit universitetssjukhuset stå för delar av kostnaden, det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Läkarens förskrivning upptäcktes när kliniken började utreda varför man hade så stora kostnader för läkemedlet botox.

Förskrivningen har skett utifrån förmånsförskrivning och läkaren har sagt till sin chef att läkemedlet skulle användas inom ramen för sitt privata företag.

Fanns ingen registrerad verksamhet

Men när sjukhuset kontrollerade saken uppdagades att det inte fanns någon registrering gällande hälso- och sjukvårdsverksamhet i läkarens namn.

Nu har en anmälan därför gjorts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Vill att saken utreds

– Vi tycker att Ivo måste titta på hur läkarens verksamhet sköts, säger Ingrid Östlund, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län, till Nyhetsbyrån Siren.

Utgav sig för att vara specialist

På sin hemsida har läkaren dessutom utgett sig för att vara specialistläkare på Universitetssjukhuset, något som inte heller stämmer.

Personen har haft anställning som ST-läkare och har inte specialkompetens”, skriver regionen i sin anmälan.

Sagt upp sig på egen begäran

Läkaren har nu frivilligt avslutat sin anställning på Universitetssjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.