Hör Sofie Lindgren och Liam Fahlin, elever i årskurs 9 på Skrantaskolan i Karlskoga, berätta om varför de tror att energidrycker är så populära. Foto: Johan Pisoni/SVT

Läkarnas vädjan: ”Sälj inte energidryck till personer under 18 år”

Uppdaterad
Publicerad

Energidrycker kan leda till hjärtproblem och ha ett samband med plötsliga dödsfall, menar flera läkare. Men Livsmedelsverket anser att forskningen på området inte är tillräcklig för att införa en åldersgräns.

– För oss är det tillräckligt att det kan vara farligt. Vi har därför gått ut med ett brev där vi uppmanar alla butiker att ta sitt ansvar och inte sälja produkten till personer under 18 år, säger Ana Guerra-Andersson som är barnläkare på Karlskoga Lasarett.

År 2017 fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att se över om Sverige borde införa en lagstadgad åldersgräns på energidrycker.

I vintras kom beskedet: Myndigheten anser att en tvingade åldersgräns är fel väg att gå för att minska ungdomars koffeinintag.

”Finns misstankar om dödsfall”

På Karlskoga lasarett säger barnläkarna att de förstår hur Livsmedelsverket har resonerat i sitt beslut.

– Samtidigt vet vi att energidryck som innehåller ämnet taurin kan påverka hjärta och blodtryck. Det finns även misstankar om dödsfall, framför allt när drycken konsumeras med alkohol eller i samband med fysisk ansträngning, säger barnläkaren Ana Guerra-Andersson.

Finns inte tillräckliga belägg

– I åldersgruppen 11 till 18 år är inte energidryck den vanligaste källan till koffein. En enkät vi gjort visar att det är vanligare med kaffe och cola, säger Anna Wedholm som är teamchef på Livsmedelsverket.

– Därför anser vi att det inte finns tillräckliga belägg för att införa en ganska kraftig åtstramning mot en enskild produkt.

Men om det finns indikationer som tyder på att energidricka kan vara farligt, är det då inte bättre att ta det säkra före det osäkra?

– För att kunna införa en ny lag så måste vi tydligt kunna peka på att det finns risker med produkten. Idag finns ingen statistik som visar att det skulle vara så, säger hon.

Kan bli fler utredningar

Anna Wedholm utesluter inte att det kan bli aktuellt för Livsmedelsverket att i framtiden även studera energidrycken i förhållande till alkohol.

Mer om ålderngräns på energidryck

Det finns ingen lag som reglerar försäljningsvillkoren av energidrycker.

Däremot har Svensk dagligvaruhandels medlemsföretag fattat ett gemensamt beslut om att rekommendera en åldersgräns på 15 år vid försäljning av energidrycker.

De största aktörerna såsom Ica, Coop och Willys har valt en högre åldersgräns, 18 år.

Bakgrunden till det gemensamma beslutet är att förhindra barn och ungdomar att överkonsumera eller missbruka energidrycker, eftersom drycken kan påverka elevernas hälsa och möjlighet att koncentrera sig i skolundervisningen.

Mindre butiker och kiosker som inte är anslutna till Svensk dagligvaruhandel säljer ofta energidrycker helt utan åldersgräns.

Om energidryck och koffein

• Det finns ingen vedertagen definition av vad energidryck är, men oftast avses söta läskedrycker som innehåller koffein, glukuronolakton, taurin och B-vitaminer.

• Koffeinhalten i en burk energidryck motsvarar ofta ungefär en kopp kaffe, men det finns även burkar med högre koffeininnehåll. 

• Stora mängder koffein kan leda till sömnproblem, huvudvärk, ångest, oro, yrsel och hjärtklappning.

• Barn och ungdomar väger oftast mindre än vuxna och är inte heller lika vana att få i sig koffein, vilket gör att unga lättare får negativa effekter av koffein än vuxna.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.