De tre läkarstudenterna Rebecka Sölvenäs, Johanna Eliasson och Julia Olsson har köpt en begagnad segelbåt. Hör dem berätta om projektet i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Läkarstudenter hoppas på vind i seglen

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen var det febril aktivitet i småbåtshamnen vid Skebäck i Örebro när vårens första sjösättningar ägde rum. Ett tiotal båtar sattes varsamt i Hjälmaren. Bland annat en röd, nymålad segelbåt med några år på nacken och tre läkarstudenter i besättningen.

– Den kostade 8 000 kronor, säger Rebecka Sölvenäs.

Rebecka är den bland kompisarna med mest seglarerfarenhet. Uppvuxen i Kalmartrakten i en seglarfamilj. Nu pluggar hon på läkarprogrammet vid Örebro universitet tillsammans med de andra två vännerna.

– I coronatider när allt annat ställs in och almanackan blir ganska rensad på aktiviteter under helger, så satt vi och pratade om att man borde hitta på någonting roligt när man inte kan åka någonstans, säger hon.

Coronaviruset i Örebro län

Målat och sytt kapell

Med stöd av pappa, syskon, och hamnfolk sjösattes båten, ursprungligen från Åsbro och mest van vid Vätterns vatten, i Hjälmaren. Tre veckors förberedelser på varvet har de hunnit med sedan köpet.

– Vi hade inga konkreta planer på att köpa båt, men vi hade lite spontana tankar. Så dök den här upp och då slog vi till, säger Johanna Eliasson.

– Vi har målat, skrubbat och sytt ett kapell också, berättar Julia Olsson.

Efter sjösättning och motortest vankades pyssel med mast och stag, innan det var dags för officiellt dop.

Hör vilket namn den knallröda båten fick vid lördagens högtidliga ceremoni i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet