Daniel Axelsson och Stefan Jansson har lämnat livet i Stockholm och styr nu sin egen tid på gården i södra Närke. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Lämnade Stockholm för ett liv med ankor, getter och kor

Uppdaterad
Publicerad

När Stefan Jansson och Daniel Axelsson bestämde sig för att lämna huvudstaden och satsa på ett liv på landet tog de tid på sig för att hitta den perfekta platsen – i södra Närke. Nu cirkulerar livet kring gården, djuren och annat de bestämmer över själva.

När de började ägna allt mer tid åt att åka från Stockholm för vara på lantstället började Stefan Jansson och Daniel Axelsson fundera på om det inte gick att göra tvärt om. Efter många års letande kunde de till sist flytta in på den gård de nu drivit i åtta år i södra Närke.

– Nu bor vi här på landet och åker aldrig in till stan, skrattar Stefan Jansson.

Downshifting – SVT Örebro

Genbanker för framtiden

På gården bor också ankor, hästar, kor, getter, bin och får. De allra flesta är av lantras och utrotningshotade och det har blivit ett sätt att dra in pengar till gården.

– Våra djur är genbanker vilket innebär att vi föder upp dem för att bevara generna till framtiden. För det får vi stöd från Jordbruksverket. Sen säljer vi en del djur vidare, av getterna får vi mjölk och en del djur blir kött också.

Vill ha det lagom

De letar hela tiden efter sätt att tjäna pengar som ska innebära lagom mycket jobb förklarar Stefan. För stordrift blir det inte tal om.

– Vi vill ha det lagom! Får vi det att gå runt så stannar vi där. Det innebär ändå mycket jobb.

Just möjligheten att styra sin egen tid är för många anledningen till att man söker sig bort från stress, trångboddhet och ständig uppkoppling. Det som idag kallas ”downshifting”.

Av den anledningen finns Stefan och Daniel inte heller på sociala medier, skyltar inte med telefonnummer och marknadsför sig inte.

– Däremot är vi väldigt sociala i de lokala nätverken och hembygdsföreningar och deltar gärna på marknader – men när det passar oss.

”Våga ta hjälp!”

Hur man driver en gård och tar hand om djuren har de lärt sig på egen hand. Det har blivit många vändor till biblioteket. Och samtal till Länsstyrelsen i Örebro som båda berömmer.

– Sen kan man gå på kurser och vara med i forum men till stor del handlar det om att våga, konstaterar Daniel Axelsson. Och att våga be om hjälp innan det blir alldeles för jobbigt.

Vad innebär downshifting?

”Downshifting” är från början det engelska uttrycket för att växla ner och används främst om motorer och bilar.

Men precis som i bilen handlar det moderna ”downshifting” om att växla ner – i livet, på arbetet och i tillvaron.

För de flesta innebär det att byta jobb och att flytta till en mindre ort – allt i hopp om att kunna stressa ner och få mer tid till det man vill göra och/eller till familjen.

Många som ”downshiftar” provar också på att uppfylla en dröm och att starta eget vilket i sig kan innebära att den nya tillvaron inte alls blir så stressfri som man först tänkt.

Att ”downshifting” är aktuellt just nu förklarar forskaren Ulrika Åkerlund på Karlstad Universitet bland annat med att många upplever en ökad stress i samhället, att det finns en oro för framtiden och att klimatångesten breder ut sig.

Man kan likna 2000-talets ”downshifting” vid 1970-talets ”Gröna våg”.

Källa: Ulrika Åkerlund, Karlstad Universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Downshifting – SVT Örebro

Mer i ämnet