Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landshövding Maria Larsson innehar nu också titeln Civilområdeschef efter regeringens beslut. Foto: Johannes Weckström / SVT

Landshövdingen om att länsstyrelsen i Örebro blir samordnare för mellersta civilområdet

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt kansli och 10-15 nya medarbetare – till att börja med. Det blir den mest synbara följden av beslutet att göra länsstyrelsen i Örebro till samordnare för sex andra läns civilförsvar och krisberedskap. Det som inte syns utåt är hur arbetet med att samordna ett 60-tal olika beredskapsansvarige myndigheter ska gå till.

Det var med stor stolthet som landshövding Maria Larsson presenterade det nya ansvarsområdet och den nya organisationen under onsdagen.

– Vi jublade lite för vi tror att det är bra för länet och bra för landet, erkänner hon.

Men att regeringens val föll på Örebro har många självklara anledningar menar hon:

– Vi har ett gynnsamt geografiskt läge, ett universitetssjukhus, ett universitet, en beredksapsflygplats, en rangerbangård och två europavägar som går igenom länet. 

Kommer att nyanställa

Anna Olofsson, länsråd i Örebro

Länsrådet Anna Olofsson håller med.

– Vårt jobb blir att samordna och stötta i organisationen av det civila försvaret som ju är ett komplement till det militära. Det handlar om att upprätthålla ett fungerande samhälle i tider av kris eller höjd beredskap.

Inledningsvis kommer det att betyda att myndigheten kommer att nyanställa 10-15 personer.

– Men jag tror att det kan bli fler med tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer