Länets bästa konst på plats

Publicerad

Att komma med eller inte komma med! Det är frågan när konstutövare lämnat in sina verk till utställningen Länets konst i Örebro.

Vilka konstverk den hemliga juryn har valt ut avslöjas i morgon lördag på Länsmuseet.

– Det är ju allt från amatörer till proffs som lämnat in bidrag. Sen väljer en jury ut vilka som ska vara med. Och när juryn gör sitt urval vet dom ingenting om konstnärerna, hur gamla dom är, om dom är proffs och så vidare, säger Mikael Andersson utställningsintendent på Länsmuseet i Örebro.

Utställningen håller på ända in i januari. Det är en 50-årig tradition det här, att alla som vill får lämna in sin konst och har chansen att vara med. Av över 100 har 43 valts ut, och mest kvinnliga konstnärer. Faktum är att 76 procent av alla bidrag lämnats in av kvinnor.

– Jag tror att det beror på att vi har mest kvinnliga konstutövare just i Örebro län, säger Mikael Andersson.

Konstintendent Kent Höglund har jobbat in i det sista med att hänga verken.
– Måleriet dominerar fortfarande men i år finns det också en hel del textil. Däremot saknas det fotografier i år, berättar Kent Höglund.

– Till alla dom som inte kom med i år finns det ju alltid nästa gång och då är det en helt ny jury som kanske ser på konst på ett annat sätt, menar Mikael Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer