Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför byter så många dubbdäck i sista minuten? SVT frågade personer i Örebro som bytte sina dubbdäck – dagen innan det blir förbjuds. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Långa köer för däckbyte i Örebro: ”Det brukar tyvärr bli i sista minuten”

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 april är det sista dagen som det är tillåtet att köra med dubbdäck – såvida det inte råder vinterväglag. Men det är långt i från alla som är ute i god tid med däckbytet.

I Örebro var många ute i sista stund, däribland Oscar Vilhelmsson.

– Det är faktiskt första året jag är ute i så här pass dålig tid, säger han.

Den 16 april, alltså på tisdagen, är det förbjudet att köra med dubbdäck, så länge det inte råder vinterväglag. Men med skiftande vårväder kan det vara svårt att veta hur man ska göra.

– April är ju en ökänd månad vad gäller opålitligt väder. Nu är det väldigt konstigt väder och det kan bli halt. Om det finns risk för vinterväglag så kan det vara okej med dubbdäck, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen.

Beslut efter väglag

Definitionen av vinterväglag är om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen. Det är upp till bilister att ta beslut, utifrån var man befinner sig och hur vädret är.

– Låt oss säga att du är i Örebro och ska till Storlien – självklart behåller du dubbdäcken på. Ska du däremot ner till Malmö, där sannolikheten för snö och is är minimal, kan det bli svårt att motivera varför du inte ska ha böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.