Foto: SVT

Längdskillnad kan vara nyckeln till ett lyckligt äktenskap?

Uppdaterad
Publicerad

Har längden egentligen någon betydelse? Ja för Nina och Kristian är det så. 30 centimeter skiljer paret åt.

Det skiljer 30 centimeter i längd mellan Nina Dahlström och hennes man Kristian.

– Jag har alltid gillat långa män. Jag gillar den här känslan av att man känner sig lite liten. Man får liksom känslan att man blir omhändertagen lite, säger Nina Dahlström.

#minkärlek

Längdskillnad spelar roll

Nina är långt ifrån ensam om att föredra en lång partner. Forskaren Kitae Sohn från Sydkorea beslöt sig för att ta reda på varför. Genom att analysera data från en befolkningsstudie i Indonesien tror sig Sohn ha hittat svaret.

– Ju större längdskillnaden är i ett äktenskap desto lyckligare är hustrun, skriver Kitae Sohn i tidskriften ”Personality and Individual Differences”.

Skillnaden avtar

En lång makes fördelar verkar dock kunna avta med tiden. Efter 18 år kunde forskarna se att effekterna av längdskillnaden hade försvunnit helt.

– Då spelar det ju ingen roll vad som är fördelar. Är man trötta på varandra då, så är man trötta på varandra oavsett längd, tror Nina Dahlström.

Men även i ett lyckligt äktenskap kan längdskillnaden faktiskt ställa till det lite ibland.

– Vi hade ju en hallspegel nån gång, så fick hon bestämma var den skulle vara, och jag såg bara mitt bröst, säger Kristian Dahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#minkärlek

Mer i ämnet