Länsteatern varslar – ”Otrolig sorg”

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags varslade Länsteatern i Örebro om att fyra heltidstjänster ska bort. Det bekräftar teaterns styrelseordförande Lena Källström (S).

Anledningen till varslet är teaterns ekonomiska sitation. Merparten av de fyra heltidstjänsterna är skådespelare. Det säger Lena Källström till SVT Örebro på torsdagsmorgonen.

– På sikt går inte ekonomin ihop, pengarna räcker helt enkelt inte till.

”Anpassa verksamheten efter förutsättningarna”

För ungefär tio år sedan gjordes en stor omorganisation av verksamheten, något som Lena Källström inte vill vara med om igen.

– Därför har styrelsen tagit det här beslutet. Vi kanske hade klarat oss ett år till, men det vet vi inte. Vi måste anpassa verksamhetens storlek efter de förutsättningarna vi har, för att säkra en långsiktig ekonomi.

Kallat till förhandlingar

Nu har Länsteaterns vd Petra Weckström kallat till förhandlingar med facket.

– Jag vet i dagsläget inte när förhandlingarna inleds. Jag har lagt några förslag på datum, men inte fått några svar ännu.

Hon bekräftar också att det handlar om försämrade ekonomiska förutsättningar.

– Uppräkningen av verksamhetsanslagen ligger inte i balans med löneuppräkningen, vilket gör att vi nu har fått en urholkad ekonomi.

”Otrolig sorg”

När personalen meddelades om varslet i tisdags var reaktionen som förväntat.

– En otrolig sorg och frustration. Det är svårt att använda ord. Det här är människor som jobbat hårt och länge för att vi ska vara en angelägen kulturinstitution i länet, säger Petra Weckström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varsel på Länsteatern

Mer i ämnet