I 30 år har Kjell och frun Ylwa har drivit gården i Uppsala ekologiskt.
– Jordbruket har länge handlat om mer, mer, mer. Men det är lika viktigt för framtiden hur vi producerar, säger Kjell.
Han vet att alla lantbrukare bidrar till klimatutsläpp, och för att hitta en mer hållbar framtid har paret upplåtit mark till olika forskningsprojekt. På en del av ett stort fält växer hassel, äppelträd, jordgubbar, flerårig spenat och mycket annat tillsammans i en så kallad skogsträdgård, en form av agroforestry. Odlingen ingår sedan 2012 i ett forskningsprojekt vid Örebro universitet.
Maskinfri odling
– Odlingen är maskinfri och ska få ut olika typer av livsmedel samtidigt som jord och vatten påverkas minimalt. Vi jordbearbetar inte alls här. Därför kan mycket koldioxid bindas in i marken.
Den typen av odling är mer problematisk, eftersom inga maskiner kommer in. Men på åkern ett stycke bort testas en kombinationsodling. Fruktträd och bärbuskar har planterats i långa rader och bryter på så vis av åkern. Mellan raderna är det lätt att komma åt med tröskan och andra maskiner. Projektet drivs av Ekologiska lantbrukarna.
– Än så länge är det en vanlig ekologisk spannmålsodling, men vi börjar få lite skördar på träd- och buskraderna och då får jag som spannmålsbonde lära mig att ta hand om frukter, nötter och bär.
Vill utveckla
Kjell hoppas kunna utveckla odlingen med fler buskar och träd. Han letar efter bra sorter och har en provodling med 150 olika ätbara växter, som rönnbärsträd, rosor och hassel.
Han sneglar också på en annan provodling med perenna spannmål av vete och korn. Drömmen: att vara matproducent och klimatreparatör – på samma gång.