Lantbrukare ger sin syn på dumpade ruttna höbalar utanför bland annat kommunhuset. Foto: Samhällsbyggnad Bergslagen

Lantbrukare om dumpade höbalar: ”Kommunen har kört över mig”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste nätterna har ruttna höbalar dumpats utanför kommunens verksamheter i Lindesberg. Nu berättar lantbrukaren bakom ”aktionen” om varför han agerat på det sätt han gjort. Han uppger för SVT Nyheter Örebro att han inte fått ersättning för skador som han anser att kommunen orsakat på hans mark.

– Det har dumpats 500 kubikmeter förorenad jord på mitt arrende och nu bestrider kommunen min faktura, säger lantbrukaren.

En konflikt mellan en lokal lantbrukare och kommunen är upprinnelsen till att de ruttna höbalarna placerats utanför Samhällsbyggnadsförbundets lokaler och kommunhuset i Lindeberg. Allt började enligt lantbrukaren med att kommunen i vintras lade jordmassorna på marken i samband med att en gammal avloppsledning grävdes upp.

Kräver betalt av kommunen

Lantbrukaren menar att hans vall blev förstörd och att han fått både så om och plöja om marken. Skörd ska enligt honom också gått förlorad, varpå han skickat en faktura på 130 000 kronor plus moms till kommunen för ersättnng.

– Gör man fel och det blir en kostnad för en privatperson så betalar man. Här har man kört över mig genom att vägra betala fakturan, säger han.

Lantbrukaren: ”Radikala åtgärder”

Han har inte själv placerat de ruttna höbalarna utanför kommunens verksamheter, men vet vem som gjort det.

– Det är radikala åtgärder, men det är för att det ska hända något och nu har det här uppmärksammats. Jag vill att folk ska få veta hur kommunen behandlat mig.

Men är det rätt väg att gå att göra så här?

– Ja, för nu ringer det massa samtal och den här frågan hade inte lyfts fram annars.

Så vill kommunen lösa ärendet

Ola Westin, förbundschef på Samhällsbyggnad Bergslagen, bekräftar att händelsen är ett pågående ärende.

– Vi har anlitat en konsult som ska med ut och ha ett möte med lantbrukaren på fredag. Det mötet var bokat redan innan de här skadegörelserna, så processen påverkas inte av det. Nu blev det mer kostsamt för skattebetalarna och har lett till polisanmälningar.

Har lantbrukaren rätt till ersättning?

– Det är det vi ska titta på med konsultstöd. Vi kan se saker i vårt VA-projekt som blivit fel och det har vi medgett. Men vi bestrider beloppet som oskäligt högt, säger Ola Westin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer