I klippet berättar Lovisa om hur det är att vara på lärarpraktik i Coronatider. Foto: Sophie Olsson Rahlén/ SVT

Lärarstudenten Lovisa skickades hem tredje praktikdagen

Uppdaterad
Publicerad

När lärare är sjuka på skolan där Lovisa Landahl praktiserar kan praktiken inte genomföras som det var tänkt. Istället för grunderna i lärande och undervisning ligger fokus på något annat.
– Vi kommer lära oss hur man hanterar krissituationer, säger hon.

Lovisa Landahl har precis påbörjat sin andra praktikperiod inom ramen för lärarutbildningen vid Örebro universitet. Dag tre skickades hon tillfälligt hem eftersom lärarna på högstadiet där hon praktiserar istället fick ta hand om låg- och mellanstadieklasserna.

– Det är självklart jättetråkigt, jag vill ju lära mig så mycket som möjligt, säger hon.

Praktikanter har blivit vikarier

Lovisa berättar att det pratas mycket bland lärarstudenterna om vilka följder coronaviruset får för praktiken. Flera stycken har fått hoppa in som vikarier i skolorna där de praktiserar.

– Då får man ju inte feedback på sina lektioner utan man får hålla dem själv, och det är ju svårt när vi är så osäkra i vår roll, säger Lovisa Landahl.

Samtidigt har hon förståelse för situationen och resonerar så här om grundskolorna skulle stängas:

– Jag kan inte vara självisk och tänka på vad som är bäst för min utbildning, utan måste tänka på vad som är bäst för samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet