Sjöräddningssällskapets båt har precis lagt till vid hamnen i Olshammar. Ambulansen står beredd på kajen. Foto: Samuel Boström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Två avlidna på båt i Vättern – polisen misstänker gasolläcka

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har avlidit, efter att ha hittats medvetslösa i en båt vid Lilla Hjortholmen, en ö öster om Aspa bruk i Vättern. En privatperson larmade efter att ha känt lukten av gas vid båten.

Polis, ambulans och räddningstjänst kallades till platsen tillsammans med sjöräddningen. Polisen var inledningsvis väldigt förtegna om händelsen, och polisens presstalesperson Christina Hallin sa att det handlade om en allvarlig händelse.

– Det är någon form av olycka där gas är inblandat. Det har skett på en båt som ligger förtöjd vid en ö utanför Olshammar.

Mer detaljer än så ville Christina Hallin inte gå ut med under söndagseftermiddagen.

– Allt jag kan säga är att det är en allvarlig händelse. Ärendet är än så länge väldigt öppet och vi vet inte om det handlar om ett brott, en olycka eller ett suicidärende, sa Christina Hallin inledningsvis.

Två personer uppges vara medvetslösa

Pressjouren på Sjö- och flygräddningscentralen kunde dock tidigt konstatera att det handlade att två personer hittats medvetslösa i en båt.

Enligt dem var det personer ombord på båten som låg förtöjd bredvid den båt där de medvetslösa personerna hittades som larmade SOS.

– De kom aldrig upp ur sin båt, så de som låg förtöjda bredvid gick över för att kolla och sen larmade de SOS, säger Maria Boman på Sjö- och flygräddningscentralen.

Polisen bekräftar uppgifterna

Vid 18.43 bekräftade Polisen i Örebro län att två personer påträffats avlidna i båten – en man och en kvinna, båda hemmahörande i länet. Anhöriga har underrättats.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död. Ingen är misstänkt i nuläget.

”Polisen har patruller och tekniker på platsen för att utreda det som verkar vara en gasolycka. Teknikerna kommer att samverka med rättsläkare”, skriver polisen på sin hemsida på söndagskvällen.

Fortsätter under dagen

Under måndagen, dagen efter att de två personerna hittats avlidna i en båt i Vättern, kommer polisens tekniker att fortsätta sin undersökning, berättar Christina Hallin på måndagsmorgonen.

Det finns fortfarande ingen misstänkt i ärendet, men anledningen till varför polisen väljer att rubricera händelsen som vållande till annans död handlar om vilka resurser de kan lägga på utredningen menar Hallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.