Polisen häver sin avspärrning efter att det misstänkta föremålet visat sig vara en vibrationsmätare från ett närliggande bygge. Foto: Thomas Wedin/SVT

Larm om explosionsrisk i Kumla hävd – föremål hörde till byggarbete

Uppdaterad
Publicerad
Klockan 10.37 fick räddningstjänsten larm om ett misstänkt explosivt föremål i Prästgårdsskogen i Kumla. Strax efter klockan 11 kunde polisen konstatera att föremålet hörde till ett byggarbete i närheten. Avspärrningarna har nu hävts.

Enligt SOS Alarm fanns en överhängande risk för explosion i Prästgårdsskogen vid Köpmangatan i Kumla.

Enligt polisen handlade det om en förpackning som misstänktes innehålla explosiva ämnen.

– Det är ett föremål i form av ett paket med kablar som sticker ut ur det, säger polisens presstalesperson Tommy Lindh.

Vibrationsmätare

Strax efter klockan 11 kunde polisen konstatera att föremålet hörde till ett bygge, det berättar kommunens säkerhetssamordnare Sofie Elm.

– Det var en vibrationsmätare som en privatperson tyckte såg misstänkt ut, säger hon.

Vibrationsmätare används vid byggen för att inte intilliggande fasader ska spricka.

– Man håller på med rivningsarbeten i närheten och därför användes vibrationsmätare. Det var ett snabbt förlopp, vi fick snabb återkoppling från polisen och hann därför inte vidta några åtgärder, till exempel evakueringar, säger Sofie Elm.

Område spärrades av

Mätaren upptäcktes av en privatperson och enligt Tommy Lindh på polisen hittades den i närheten av en livsmedelsbutik.

– Nu spärrar vi av ett område kring det här föremålet, och vi önskar att allmänheten respekterar den avspärrningen eftersom vi misstänker att det kan röra sig om ett farligt föremål, sa Tommy Lindh innan man hade slagit fast att föremålet var ofarligt.

Det fanns inte heller några hot som kunde kopplas samman med paketet.

– Nej, inte vad som ingår i ärendet, säger Tommy Lindh.

Stora resurser på plats

Stora resurser från polis, räddningstjänst och ambulans kom till platsen. Paketet ockulärbesiktigades och fotograferades för att polisen skulle kunna få ett utlåtande från en expert på området.

– Men det handlar alltså inte om att det har skett en explosion, utan om att man hittat ett misstänkt farligt föremål, säger Tommy Lindh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer