Samtliga 15 av räddningstjänstens länspumpar har fått användas för att tömma källare på vatten i Karlskoga. Foto: Jesper Mattsson / SVT

Översvämningar i Karlskoga – nya larm strömmar in

Uppdaterad
Publicerad

Bergslagens räddningstjänst arbetar under söndagsmorgonen med att försöka hjälpa översvämningsdrabbade på flera platser i Karlskoga.

Krafigt regn under natten och morgonen har gjort att flera bostäder i området Bjurtjärn/Kyrksten i Karlskoga har drabbats av översvämning och vattenskador på söndagsmorgonen.

– Det kommer in larm om nya adresser hela tiden, pustar Tomas Carlsén som är räddningschef i bredskap. Så fort vi visar oss kommer det ut människor från hus och vill ha hjälp.

Översvämningar i Bergslagen

LÄS MER: Här spärras vägen av – flera bilister fast i vattenmassorna

Andra områden hör av sig

På larmcentralen konstaterar man att ett 20-tal larm kommit in från Karlskogaområdet men att det fortsätter att ringa.

– Men nu ser vi också att det är boende i andra områden som börjar ringa in, säger Anna Lundin som är larmoperatör. Det är ju söndag så jag antar att många vaknar sent och upptäcker sedan att de drabbats av vattenskador.

Alla pumpar upptagna

Bergslagens räddningstjänst har nu en styrka på 20 man ute som försöker att hjälpa drabbade så gott det går. Av räddningstjänstens 15 länspumpar används samtliga.

– Där det är som värst kan vi hjälpa till och pumpa ut men just nu forsar vattnet in lika fort som vi pumpar ut det, säger Tomas Carlsén.

Svårt att köra

SVT Örebros reporter som är på plats har haft svårt att ta sig fram till området.

– Även på E18 in mot Karlskoga var det bitvis mycket högt vatten på vägen, säger Jesper Mattsson.

LÄS MER: Flera värmländska vägar översvämmade

Bergslagens räddningstjänst är dessutom ute på ett larm om en översvämmad väg vid Alkvettern mellan Karlskoga och Storfors.

– Vi har också fått veta att en damm norr om Karlskoga är väldigt full och att man arbetar med att försöka minska vattennivån i den, avslutar Tomas Carlsén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Bergslagen

Mer i ämnet