Lika mycket plast som finns i våra vatten finns i åkrarna, det visar ny forskning från SLU. Foto: SVT/TT

Larmet: Lika mycket mikroplaster i åkrarna som i våra vatten

Uppdaterad
Publicerad

En ny svensk/norsk studie som gjorts om mikroplaster kan få konsekvenser för forskare på Örebro Universitet som idag tittar på förekomsten i vatten.

– Det finns all anledning att börja titta på hur det ser ut i marken efter det här, säger Magnus Engwall.

Det finns lika mycket mikroplaster på våra åkrar som det finns i haven, det visar en studie som gjorts på Sveriges Lantbruksuniversitet tillsammans med Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

Mikroplasterna hamnar i marken när avloppsslam från reningsverken används som gödningsmedel. Idag kan forskarna inte svara på vilka risker som mikroplasterna utgör, vare sig på land eller i vatten.

Forskning kring mikroplaster – Örebro

Konstaterat frågan internt

Magnus Engwall är en av forskarna på Örebro universitet som just nu arbetar med att spåra mikroplast i sjöar och hav. Den studie som nu presenteras kan få konsekvenser för arbetet som han och andra forskare just nu gör.

– Vi har diskuterat frågan internt om vad som egentligen händer när mikroplasterna hamnar i marken, säger han. Det finns definitivt all anledning att lyfta in det i vårt nuvarande arbete.

På Örebro Universitet deltar forskarna i projektet Enforce som pågår under sex år och har stort fokus på att identifiera markföroreningar och undersöka risker. Att närmare undersöka mikroplasternas förekomst i marken skulle därför kunna ingå där.

Inte plastmotståndare

Men fortfarande återstår svaret på den viktigaste frågan – är mikroplaster farliga?

– Det återstår att se, säger Magnus Engwall. Förmodligen kommer vi att kunna formulera ett svar i stil med ”Det här är farligt under de här förutsättningarna” men där är vi ännu inte. Men enkelt kan man väl säga att allt är farligt i tillräckligt stor mängd.

Själv är han inte plastmotståndare

– Nej, men däremot är jag en stor motståndare mot engångsanvändning!

Magnus bästa tips för den som vill minska utsläpp av mikroplaster

Undvik engångsprylar – ska du använda plast använd sakerna flera gånger

När du handlar eller beställer mat – upplys företaget om att du inte vill ha engångsförpackningar

Plastpåsar går att använda många gånger innan du slänger dem

Källa: Magnus Engwall, Örebro Universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Forskning kring mikroplaster – Örebro

Mer i ämnet