Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars-Åke Letstig står på sin mark i Örebro län. Efter det stora utbrottet av granbarkborre 2018 har han avverkat nästan all sin granskog. Hör honom berätta varför. Foto: Malin Gotlin/SVT

Lars-Åkes skog hårt drabbad av granbarkborren

Uppdaterad
Publicerad

Han har avverkat nästan all sin granskog sen det stora utbrottet av granbarkborre 2018. Nu satsar han på blandskog på en del marker, för att minska riskerna.

I det höga gräset skymtar små plantor av tall och lite större plantor av gran. Båda trädslagen har fiender – granen granbarkborren och torka. Tallen är mums för älgar, men de klarar torka bra.

– Älgen har varit ett relativt stort problem, men nu när vi sätter tall lite överallt så smetas ju skadorna ut och det märks inte på samma sätt, säger Lars-Åke Letskog.

Satsar på ny granskog

Han är en av dem som drabbats värst i Örebro län efter det stora utbrottet 2018. Hans mark gränsar till ett naturreservat och han tror att det är där granbarkborren först fick fäste.  

– Granen dog där först och sen hos mig.

Oavsett hur det är med den saken så har angreppen fortsatt och han har tvingats avverka i förtid. Men han har inte gett upp om granen. På den del av marken som avverkades i år ska det bli gran igen.

– Det här är gammal åkermark så det är jättebördig mark. Här borde inte granbarkborren ha gått på, för de var livskraftiga.

Så du vågar satsa på ny gran?

– Det borde gå, men det är klart blir det extremt torrt så är det ju en risk.

Starta klippet för att se vad Lars-Åke Letskog gör för att minska riskerna för nya stora angrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.