Tina Gunnarsson gestaltar huvudkaraktären Agnes från Stenbrons hemlighet. Boken är skriven av Johan Wren, längst till vänster i bild. Foto: Peter Comstedt

Läsfest i Askersund – lokala författare bland dragplåstren

Publicerad

Det pågår en fest i Askersund, med läslusten i fokus. Johan Wren och Olle Östergren, båda med rötterna i orten vid Vätterns strand, finns på plats med sina respektive böcker.

Läsfest i Askersund är ett samarbete mellan Askersunds kommun, ABF och Litteratur Örebro län. I år är första året festen hålls, men kommunen planerar redan att det ska bli ett återkommande evenemang om hösten i Askersund.

Annika Restadh är enhetschef för Kultur och aktivitet i Askersunds kommun. Foto: Peter Comstedt

– Vi vill att människor ska läsa mer och hitta lästlusten. Eftersom det här är första året visste vi inte riktigt vad vi skulle vänta oss, men folk verkar ha hittat hit, säger Annika Restadh som är enhetschef för Kultur och aktivitet i Askersunds kommun.

Första boken i en serie av tre

En av dem som finns på plats är författaren Johan Wren, som bodde i Askersund under delar av sin uppväxt. Han har precis släppt första delen i sin fantasyserie Sägnen om Amornia – Stenbrons hemlighet.

– Den handlar om en stenbro utanför Hova via vilken man kan ta sig till en magisk värld som heter Amornia. Huvudhjältinnan är en 15-årig tjej från Bromma vars farmor bor i Hova.

Det kommer att bli minst två böcker till om Amornia, enligt Johan Wren. Idén fick han när han låg på sjukhus.

– Jag var nedsövd i fem månader och vaknade och började piggna till började den här berättelsen gro i skallen på mig.

Poesi om hemstaden

Olle Östergren är också på plats på Läsfest, med sin diktsamling Poem från högborgen. Han är född och uppvuxen i Askersund, och diktsamlingen handlar om just hemstaden och tr

Poeten Olle Östergren har släppt en diktsamling som bland annat handlar om hemorten Askersund. Foto: Peter Comstedt

akterna runt i kring.

– Jag fick Askersunds kulturstipendium 2017 och det uppmuntrade mig till att skriva den här samlingen. Vissa dikter är i friform, men de längre är skrivna på rim i bunden form med exakta antal stavelser i varje mening, ganska petigt men roligt arbete kan man säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.