Foto: Sophie Olsson Rahlén

Lätt att ta miste på bajset

Publicerad

I ivern att hjälpa till och kartlägga hur mycket björn det finns är det viktigt att tänka till både en och två gånger om det verkligen är björnspillning man ser.

Till Viltskadecenter i Grimsö skickas alla spillningsprover under björnspillningsinventeringen som pågår i delar av mellansverige till slutet av oktober.

Brevskörden med prover en dag i september Foto: Sophie Olsson Rahlén

Konsulenten Maria Levin menar att det är mycket viktigt att vara kritiskt inställd till om spillningen man stöter på i skogen verkligen kommer från en björn.

– Om man är osäker är det bra att ta ett foto på spillningen och låta någon på Jägareförbundet eller länsstyrelsen titta på det innan man skickar in det till oss, säger Maria Levin.

Maria Levin, Viltskadecenter Foto: Sophie Olsson Rahlén

Lätt att ta miste på spillningen

Under tidigare år har det skickats in spillning från både älg och häst och listan på djur vars spillning kan påminna om björnens kan göras lång.

– I de här sydligare områdena finns ju vildsvin och deras spillning kan ibland förväxlas med björnspillning. Det gäller även grävling, räv, varg och olika klövdjurs spillning, säger Maria.

Hög andel av proverna är björnspillning

Under tidigare inventeringar har det varit relativt hög andel av de inlämnade proverna som har varit björnspillning, enligt Maria.

– Men de tidigare omgångarna har inventeringen varit i områden där man är mer van att se björnspillning. Nu är det en utmaning. Örebro, Värmland, Uppsala och Västmanland är områden där man inte har haft björn länge och därför är kanske många väldigt ivriga på att det ska vara björn, så där gäller det att vara extra kritisk när man samlar in, säger Maria Levin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.