Många kommuner erbjuder inte arbetskläder till förskolepersonalen

Uppdaterad
Publicerad

Lekeberg är en av många kommuner som inte ger sin förskolepersonal arbetskläder – trots att personalen anser att sådana krävs för att kunna göra ett bra jobb.– Det är konstigt att man inte satsar på vår yrkesgrupp, säger Jenny Lindahl på Lärarförbundet.

Regnkläder, gummistövlar, täckbyxor, vinterjackor, tröjor och byxor. Listan på de kläder en förskollärare behöver är lång.

Yttre påverkan i form av vatten, vind och lera blandas med spyor, snor och avföring.

– Det är klart att allt det här sliter på våra kläder. Därför borde det vara en självklarhet att arbetsgivarna bekostar våra yrkeskläder, säger Jenny Lindahl, huvudskyddsombud på Lärarförbundet.

Många kommuner i Sverige erbjuder inte sin förskolepersonal några arbetskläder. Detta trots att personalen vittnar om att yrkeskläder är en förutsättning för att kunna göra ett bra jobb.

Inte känt till kritiken

Lekeberg är en av alla kommuner som inte erbjuder sin förskolepersonal arbetskläder.

– Vi fick rätt nyligen till oss att personalen önskar arbetskläder. Vi ska därför se över vad det finns för underlag och kostnader, säger Berth Falk (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

Förskolepersonalen säger att de drivit den här frågan i många år men inte blivit lyssnade på. Vad tänker du om det?

– Så kan det vara. Det är viktigt att vi hörsammar den här frågan och kan samarbeta med arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare.

Tycker inte frågan är politisk

Berth tycker inte att frågan är politisk, utan vill värna om den svenska modellen där arbetsmarknadens parter avgör hur kollektivavtalen utformas.

Men Jenny Lindahl förstår inte varför politikerna inte kan välja att förbättra arbetssituationen för kommunanställda.

– Det borde kunna vara ett prioriterat beslut. Det är ju trots allt kommunen som är arbetsgivaren, säger hon.

Vad kan förskolepersonalen i Lekeberg ha för förväntningar?

– Jag vill inte lova någonting. Vi måste se över underlaget och se vad vi kan göra, säger Berth Falk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.