Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lena Lindén i Örebro kan inte laga sina tänder: ”Det är bedrövligt” Foto: Samuel Boström/SVT

Lena från Örebro avstår tandvård – har inte råd

Uppdaterad
Publicerad

Det är skillnader i vem som har råd att gå till tandläkaren, det visar SVT:s kartläggning. En av dem som tvingas avstå tandvård är pensionären Lena Lindén som fick säga nej när tandläkaren ville göra två rotfyllningar.

En dag drabbades pensionären Lena Lindén i Örebro av ilningar i tänderna. Hon kontaktade folktandvården och fick beskedet att väntetiden för ett besök var ungefär ett år.

Men ilningarna gjorde för ont och Lena ordnade i stället ett besök hos en privat tandläkare.

– Det var ett helvete rent ut sagt. Jag fick äta värktabletter och smörja på tandkräm, det påverkade mycket hur jag mådde, säger hon.

Behövde rotfyllningar

Väl hos den privata tandläkaren fick hon den ilande tanden lagad med plast. Hon fick också beskedet att hon behövde göra två rotfyllningar. Men några rotfyllningar blev det aldrig.

Tiden gick och när lagningen skulle göras om, den här gången på folktandvården, fick hon ännu en gång höra att rotfyllningar behövdes. Men inte heller den här gången blev det några rotfyllningar.

– Enligt de uppgifter jag fick kostar en rotfyllning 4 915 kronor, och jag behövde göra två. Det blir nästan 10 000 kronor som jag ska betala. Men det finns inga möjligheter att jag kan göra det.

”Jag får avstå”

Lena Lindén har arbetat i sjukvården och får varje månad ut 11 300 kronor i pension och bostadsbidrag. Att spara ihop till rotfyllningarna skulle ta lång tid, menar Lena.

– Jag får avstå från rotfyllningar helt enkelt, så illa är det.

Hon önskar att tandvård ingick i högkostnadsskyddet för övrig sjukvård.

– Det är ju för bedrövligt att man inte kan laga sina tänder. Man måste ju ha dem för att kunna tugga maten och äta, säger Lena Lindén.

Högkostnadsskydd tandvård

Visa

En del kostnader för tandvård kan täckas av högkostnadsskyddet. Det gäller kostnader för mer än sammanlagt 3 000 kronor under ett år enligt statens referenspriser eller tandläkarens priser. Högkostnadsskyddet beräknas utifrån det pris som är lägst: referenspriset eller tandläkarens pris. Därför får du betala mellanskillnaden om din tandläkares pris är högre än referenspriset.

Exempel:

En behandling består av åtgärder som sammanlagt har ett referenspris på 20 000 kronor. Tandläkaren tar ut samma pris som referenspriset. Du behöver då först betala 3 000 kronor för att komma upp till högkostnadsskyddets första nivå.

Av kostnaderna mellan 3 000 och 15 000 kronor, det vill säga 12 000 kronor, betalar du sedan 50 procent. Det blir 6 000 kronor. Av de kostnader som överstiger 15 000 kronor, det vill säga 5 000 kronor, betalar du 15 procent. Det blir 750 kronor.

Du betalar därmed totalt 9 750 kronor (3 000 + 6 000 + 750). Du har då fått 10 250 kronor (20 000 – 9 750) i tandvårdsersättning från högkostnadsskyddet för den utförda tandvården.

Källa: Försäkringskassan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer