Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lia Andersson, 5 år, tillsammans med sin pappa Johnny. De delade ut julklappar till ukrainska barn under lördagens julfest. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Lia, 5 år, samlade in julklappar till ukrainska barn

Publicerad

Lia Andersson, 5 år, från Laxå samlade in över 300 julklappar till barn som flytt från kriget i Ukraina. Julklapparna delades ut vid en stor julfest i Örebro på lördagen.

Insamlingen har hållit på i ett halvår, berättar Lias pappa Johnny Andersson. Han var tomte och delade ut julklapparna under julfesten.

– Framför allt är det varmt i hjärtat. Vi fick faktiskt till en riktig utdelning, säger han.

Över 100 ukrainare var med på julfesten, som hölls i Föreningarnas Hus i centrala Örebro. Festen arrangerades av Ukrainagruppen i Örebro och sammanföll med den ortodoxa julen.

– Det är oerhört viktigt att vi lär känna varandras kulturer. Att lära känna den ukrainska kulturen, och att de också lär känna den svenska kulturen och den svenska julen, säger Murad Artin, ordförande i Ukrainagruppen.

I klippet: Hör femåriga Lia berätta om julklappsinsamlingen och se vad Ivan får sitt paket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.