Foto: Kristofer Ström/SVT

Liftarskolan stannade till i Örebro på resan till Paris

Uppdaterad
Publicerad

I veckan stannade Liftarskolan i Örebro med sin husvagn. Målet med deras resa är att åka runt och öppna upp möten mellan olika människor.

– Vi vill komma framåt, lära känna landet och människor på vägen. Vi har under vår vistelse i Örebro käkat iransk mat och lärt oss nya danser, säger Mathias Risberg.

Han är en professionell liftare. Han har liftat långa sträckor ut i världen och uppmärksammats i media på vägen, bland annat när han här om året liftade från Kumla till Thailand.

Socialt projekt

Att lifta handlar om att komma ut från sin bubbla menar han. Det är lite av ett socialt projekt och tanken är att utveckla liftarkulturen i Sverige.

– Vårt mål med resan är att bygga upp modet bland människor och få de att komma ut och lära känna nya personer.

Viktigt med reflexväst

Vilka är era tips om man ska lifta?

– Det är viktigt om man kan vara mer än en person, och sedan klä sig rätt. Exempelvis är det viktigt att ha på sig reflexvästar på kvällstid så att man inte blir påkörd, säger Mathias Risberg.

Liftarskolan kommer under torsdagen att fortsätta sin resa i länet genom Kumla. Slutdestinationen är sedan tidigare satt.

– Alla vägar leder till Paris så det är dit vi är på väg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.