Foto: Privat

En ”ängel” på liftturné genom länet

Uppdaterad
Publicerad

Han klär sig i vingar och gloria och tar sig runt i landet genom att lifta. Genom skjuts av bland annat lastbilar, taxibilar och polisbilar har Mathias Risberg nu tagit sig till Västerbotten. Varför han gör det? För att visa på tillit.

Mathias Risberg påbörjade sin liftarturné för en månad sedan. Då åkte han genom bland annat Karlstad, Malmö och Göteborg i söder och nu är tanken att lifta genom hela Norrland. I dag, onsdag, kommer han till Västerbotten.

– Tanken är att täcka hela Norrland, både de stora städerna och de mindre byarna. I dag stannar jag till i Umeå och Skellefteå och om några dagar kommer jag att besöka Åsele och Lycksele, säger han i telefonen till SVT Nyheter Västerbotten när han liftar med en lastbilschaufför på väg upp till länet.

”Folk vinkar och tutar”

Hittills har han liftat med 390 lastbilar, 43 taxibilar, 44 bussar, 15 polisbilar, fyra tesslor och 650 personbilar. Målet med att lifta riket runt utklädd som ängel är att visa på tillit och sprida glädje.

– Folk blir glada när de ser en ängel, de vinkar och tutar till en och tror att det är en svensexa. Det är ett sätt att bevisa att alla är änglar. Är man en ängel så får man möta en ängel, säger Mathias Risberg.

Det här är inte första gången som han liftar, det är något som han har gjort i åtta år. Han lär även ut till andra hur man liftar, något som han menar är en livsstil.

– Jag tipsar andra om hur man ska stå, att man ska klä sig bra, hur man kör snacket och att vara social. Det är en helt egen livsstil på vägen.

Får sällskap av andra änglar

Under sin liftarturné har han bitvis fått sällskap av andra änglar och de har sjungit tillsammans på både skolor och restauranger. Vad hans planer för stoppen i Västerbotten är? Att säga hej till människor, eller som han kallar det, andra ”änglar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.